Week-van-de-erfgooier 2023

In de Week-van-de-erfgooier (jaarlijks tweede week van oktober) besteden diverse organisaties in het Gooi aandacht aan de erfgooiers. In een variëteit aan activiteiten en evenementen komt de geschiedenis naar voren van de voormalige Gooise boeren die lange tijd gebruiksrechten genoten op de gemeenschappelijke gronden in het Gooi. U kunt zich hier abonneren op onze nieuwsbrief.

van vrijdag 6 t/m vrijdag 13 oktober 2023


Om de zevende ‘week-van-de-erfgooier’ weer tot een succes te maken, vragen wij diverse organisaties en verenigingen om in deze periode activiteiten te ontplooien die gerelateerd kunnen zijn aan de unieke geschiedenis van de erfgooiers, zoals bijvoorbeeld exposities, lezingen, wandelingen, publicaties, lessen op school of andere acties. Het is mogelijk om archiefstukken, foto’s of kunstwerken in bruikleen te verkrijgen (kan ook digitaal).

Onderstaand treft u het programma van de week-van-de-erfgooier aan. Er kunnen de komende tijd nog evenementen worden toegevoegd. Ook een activiteit? Leuk, die zetten we er graag bij! Wijzigingen voorbehouden.


Dinsdag 10 oktober: 15:00 uur
Rondleiding in het gemeentehuis van Huizen langs de panelen van Eppo Doeve. Max. 10 personen. Aanmelden kan via secretaris@erfgooiers.com

Woensdag 11 oktober: 14:30 uur
Lezing over de Erfgooiers door Frans Ruijter in de Historische Kring, Brinklaan 4A Blaricum

Woensdag 11 oktober: 15:00 uur
Rondleiding in het gemeentehuis van Huizen langs de panelen van Eppo Doeve. Max. 10 personen. Aanmelden kan via secretaris@erfgooiers.com

Donderdag 12 oktober
Heropening van de opgeknapte erfgooiers fietsroute door de Hilversumse burgemeester van den Top.

Vrijdag 13 oktober
Uitreiking Emil Ludenpenning in de raadzaal van het ‘Huis van de Stad’ (het oude Stadhuis), Marktstraat 22, 1411 EA Naarden. Vanaf 19.30 uur heten wij de genodigden welkom met een kopje thee/koffie. Gaarne aanmelden via secretaris@erfgooiers.com.

De Emil-Ludenlezing wordt dit jaar gehouden door: Mw. Nen van Ramshorstdetails volgen

Zaterdag 14 oktober
Erfgooiersproject van 2 groepen van de Klimopschool Bussum bij de Larense molen


De Stichting Stad- en Lande van Gooiland is eigenares van het archief van STAD EN LANDE VAN GOOILAND en houdt de geschiedenis van de ERFGOOIERS levendig.