Week-van-de-erfgooier 2022

In de Week-van-de-erfgooier (jaarlijks tweede week van oktober) besteden diverse organisaties in het Gooi aandacht aan de erfgooiers. In een variëteit aan activiteiten en evenementen komt de geschiedenis naar voren van de voormalige Gooise boeren die lange tijd gebruiksrechten genoten op de gemeenschappelijke gronden in het Gooi. U kunt zich hier abonneren op onze nieuwsbrief.

van vrijdag 7 t/m vrijdag 14 oktober 2022


Om de zesde ‘week-van-de-erfgooier’ weer tot een succes te maken, vragen wij diverse organisaties en verenigingen om in deze periode activiteiten te ontplooien die gerelateerd kunnen zijn aan de unieke geschiedenis van de erfgooiers, zoals bijvoorbeeld exposities, lezingen, wandelingen, publicaties, lessen op school of andere acties. Het is mogelijk om archiefstukken, foto’s of kunstwerken in bruikleen te verkrijgen (kan ook digitaal).

Onderstaand treft u het voorlopige programma van de week-van-de-erfgooier aan. Er kunnen de komende tijd nog evenementen worden toegevoegd. Ook een activiteit? Leuk, die zetten we er graag bij! Wijzigingen voorbehouden.

 • Vrijdag 14 oktober
  • Uitreiking Emil Ludenpenning en Emil Ludenlezing in de raadzaal van het ‘Huis van de Stad’ (het oude Stadhuis), Marktstraat 22, 1411 EA Naarden. Vanaf 19.30 uur heten wij de genodigden welkom met een kopje thee/koffie. Gaarne aanmelden via secretaris@erfgooiers.com.
  • De Emil-Ludenlezing wordt dit jaar gehouden door: dhr. Jaap Vlaanderen: Terug- en vooruitblik op de ontwikkelingen in het 3000 hectare tellende Goois Natuurreservaat!
   Jaap Vlaanderen, coördinator vrijwilligerswerk en educatie bij het GNR, neemt ons mee langs opzienbarende gebeurtenissen in de geschiedenis van het Goois Natuurreservaat. Denk aan wegen over de hei, zure regen, omvormingsbeheer, natuurverbindingen, biodiversiteit, educatie en draagvlak onder de Gooise samenleving.
  • Het muzikaal intermezzo wordt dit jaar verzorgd door het Grimm Duette, bestaande uit de violisten Natalie Kulina en Francisca Portugal. Zij zijn toegewijd aan het zoeken naar verborgen verbanden en willekeurige toevalligheden in muziek, geschiedenis en het leven in het algemeen. Ze komen respectievelijk uit Tsjechië en Portugal en ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam.
  • De Commissie heeft dit jaar voor een verrassende opzet gekozen en zal de genomineerde kandidaat voor de Emil-Ludenpenning pas op de avond van de uitreiking bekend maken. Het is een kandidaat die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt in de regio.

week-van-de-erfgooier 2022

Een overzicht van activiteiten en actualiteiten.

GNR Wandelroute 2022

Ontdek de geschiedenis en landschappen van de erfgooiers met de Erfgooierswandeling (8,5 km), speciaal gemaakt door het Goois Natuurreservaat in…

Lees verder…

De Stichting Stad- en Lande van Gooiland is eigenares van het archief van STAD EN LANDE VAN GOOILAND en houdt de geschiedenis van de ERFGOOIERS levendig.