Vijfde editie Theaterroute Huizen zet Erfgooiers in schijnwerpers

Theaterroute Huizen bestaat vijf jaar en gaat dit jaar plaatsvinden op 13 tot en met 18 september. Een bijzondere mijlpaal, waarbij ook dit jaar rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen.

De stichting Eindeloos Theaterwerk, onder de bezielende leiding van bedenker en maker Johan Verheij, vindt het jubileum een goed moment om nog groter te denken en ook over de grenzen van het dorp te kijken.

“Dit jaar laten we daarom nog meer van het Gooi zien. Na het Melkmeisje, de Visser, de Kaasmakers en de Bevrijders spelen in de vijfde editie de Erfgooiers een hoofdrol, met als titel: ‘Het recht van de Erfgooiers’.

Een scene uit De Onderduiker een van de voorstellingen van Theaterroute Huizen van vorig jaar. (Foto: Ellen Cornegoor)

Jubileum
De Theaterroute viert een jubileumjaar en daar is het team buitengewoon trots op. Johan Verheij zelf zegt daar over: “Wie had vijf jaar geleden aan de keukentafel tijdens een borrel kunnen bedenken, dat wat begon met een creatief idee, uit zou groeien tot zo’n groot en inmiddels landelijk evenement.”

Ook dit jaar werken er meer dan zestig acteurs, zangers, muzikanten en vrijwilligers mee. Gedurende zes avonden worden er weer ruim 1.400 bezoekers verwacht, uit Huizen, het Gooi en de rest van Nederland.

Het concept
De formule van het evenement blijft hetzelfde als de afgelopen jaren. De gasten van de Theaterroute verzamelen zich op de hoofdlocatie, die later dit jaar bekend wordt gemaakt.

Daarna wordt men in kleinere groepen onderverdeeld en bezoekt elke groep, onder leiding van een gids, verrassende locaties, waar uiteenlopende voorstellingen worden gespeeld over de geschiedenis van het Gooi in het algemeen en het mooie dorp Huizen in het bijzonder.

Veiligheid
In 2020 heeft de organisatie hard gewerkt om op het gebied van corona een veilige en verantwoorde route neer te zetten, voor medewerkers en publiek.

“Natuurlijk wordt daar dit seizoen met dezelfde zorgvuldigheid naar gekeken. Op dit moment wordt er opnieuw gewerkt aan een ‘anderhalve-meter-versie’.”

Nieuwe verhalen
De geschiedenis van Huizen blijft een onuitputtelijke bron van verhalen. De historie van de Erfgooiers mag daarin niet ontbreken en geeft nog meer diepte en ruimte aan de Theaterroute.

Naast voorstellingen over de Erfgooiers, worden dit jaar ook verhalen verteld over gewone mensen die minder rechten ervaren, excentrieke inwoners die het dorp kleur hebben gegeven en gebeurtenissen die de loop van de geschiedenis veranderd hebben.

Nieuwe melodieën
De eindvoorstelling wordt ook tijdens deze editie weer ondersteund door een live orkest. “Nieuw dit jaar is dat er geen bestaande muziek wordt gebruikt, maar dat muzikaal leider en arrangeur, Mark Lippe, speciaal voor de theaterroute geheel nieuwe melodieën heeft gecomponeerd.”

“We zijn ongelooflijk trots dat er speciaal voor de Theaterroute weer een grote stoet landelijk bekende acteurs naar Huizen komt. Daarnaast wordt er, zoals elk jaar, weer een beroep gedaan op aanstormend en plaatselijk talent. Binnenkort maken we de namen van de cast van dit jaar bekend.”

Reserveren
Vanaf de tweede week van maart is het voor de Vrienden van de Theaterroute mogelijk om plaatsen te reserveren. Voor het overige publiek zijn kaarten beschikbaar vanaf maandag 15 maart, via: www.eindeloostheaterwerk.nl.